Montage zonnepanelen

InDuurzaam is gespecialiseerd in het monteren van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Deze duurzame producten verdienen de juiste zorg en aandacht. Zo profiteert u optimaal van het juiste rendement en een lange levensduur. Beide aspecten maken de installatie duurzaam. Bij iedere installatie die wij opleveren, doen wij een uitgebreide controle. We meten hierbij de opbrengst en kijken of er geen defecten zijn aan het product. Bij zonnepanelen gebruiken we hiervoor een thermografische camera. Zo bent u gegarandeerd dat uw installatie optimaal functioneert. 

InDuurzaam heeft voor elk daktype en dakvorm een passende oplossing om zonnepanelen te plaatsen. Is er maatwerk vereist, dan kunnen wij in onze werkplaats onderdelen op maat fabriceren. De meeste zonnepanelen die wij monteren worden op hellende en platte daken geplaatst.

Zonnepanelen monteren op hellende daken

Voordat wij met de montage beginnen, meten wij eerst het vlak waar de panelen worden geplaatst. We stemmen vervolgens de opstelling met u af, zodat dit precies aansluit bij uw wensen. De montage gebeurt in een aantal stappen die hieronder staan beschreven:

Stap 1:

Voor het monteren van de zonnepanelen op hellende daken gebruiken wij dakhaken. De pannen worden tijdelijk verwijderd zodat de balken goed zichtbaar worden. De dakhaken die wij gebruiken zijn van RVS en gaan levenslang mee. De dakhaken worden op de dakspanten geschroefd. Nadat de dakhaak gemonteerd is, worden de dakpannen weer op hun plaats gelegd.

Stap 2: 

Nadat alle dakhaken zijn geplaatst wordt het aluminium profiel aangebracht. Met dit profiel kan de afstand van het paneel precies worden bepaald. Let wel dat de voorkeur uitgaat naar een maximale afstand. Als de collector warm wordt, loopt de opbrengst  terug. Door de collector op de juiste afstand van het dak te monteren kan lucht zich vrij om het zonnepaneel bewegen waardoor deze wordt gekoeld. Zo profiteert u van het optimale rendement.

Stap 3:

Een zonnepaneel worden middels klemmen op het aluminiumprofiel bevestigd. Aan de onderzijde van de collectoren zit de bekabeling. Met speciale connectoren worden de panelen in serie met elkaar aangesloten. De kabels van de zonnepanelen worden aan de onderzijde netjes weggewerkt en aan het aluminium profiel bevestigd. De kabels van de zonnepanelen worden via een invoerbuis onder de dakpannen door het dak naar binnen geleidt.

Zonnepanelen monteren op platte daken

De meest optimale situatie voor het plaatsen van zonnepanelen is een plat dak. Hierop kunnen zonnepanelen veelal onder de juiste hellingshoek en ligging worden gemonteerd. Wel moet men rekening gehouden met de onderlinge afstand tussen de panelen. Dit om schaduwvorming op de achterliggende zonnepanelen te voorkomen. Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe het zonnepaneel wordt geplaatst op het platte dak. 

Stap 1:

Om het dakleer en het platdakframe te beschermen, plaatsen we op de hoekpunten van het frame tegels. Om direct contact tussen dakleer en tegel te voorkomen worden speciale tegeldragers toegepast. Zo wordt voorkomen dat het framewerk in het water komt te staan.

Stap 2:

Het framewerk is opgebouwd uit een aantal aluminium onderdelen. Deze worden met schroeven aan elkaar bevestigd. Het frame wordt in de juiste ligging op de hoekpunten van de tegels geplaatst. Het frame wordt op een hellingshoek van 30 en 45 graden gemonteerd om het hoogste rendement te garanderen. Iedere afwijking in de hellingshoek levert een vermindering van rendement op.

Stap 3:

Voordat de zonnepanelen worden geplaatst, wordt het frame verzwaart middels 30 x 30 tegels. Hiermee wordt voorkomen dat de installatie onder winddruk van het dak wordt geblazen. Het bepalen van de juiste belasting is afhankelijk van de windstreek, hoogte en paneeloppervlak. InDuurzaam kan precies voor u uitrekenen welk gewicht geplaatst dient te worden. Nadat de zonnepanelen op het frame zijn gemonteerd, worden de kabels in serie met elkaar verbonden. Om de kabels naar binnen te brengen, plaatsen wij een speciale dakdoorvoer die waterdicht op het dakleer wordt bevestigd.