De woningdokter

U brengt veel tijd door in uw woning. Er bestaan gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan de woning. In woningen is het binnenklimaat onderhevig aan de aanwezigheid van stof, gassen, schimmels, radon, droogte, vocht, een gebrek aan zuurstof, enzovoorts. Gebreken aan de woning zelf zijn vaak de oorzaak voor het ontstaan van deze stoffen. U heeft echter behoorlijk wat invloed op een goed en gezond binnenklimaat.

De woningdokter
De woningdokter is een initiatief van InDuurzaam. Wij hebben specialisten in dienst die woninggerelateerde gezondheidklachten onderzoeken. Daarnaast kunnen onze medewerkers u ook uitleg geven over hoe u zelf zorg kunt dragen voor een gezond binnenklimaat.

Een slecht geventileerde woning kan tot gezondheidsklachten leiden als:

  • koolmonoxidevergiftiging - dit risico is het grootst bij oude gaskachels en open geisers zonder afvoer;
  • uitdroging - bij hittegolven kan de binnentemperatuur hoog oplopen. Ouderen, chronisch zieken en baby's lopen het meeste risico op uitdroging door hitte;
  • longkanker - dit is een risico bij blootstelling aan een te hoge concentratie radon in de woning;
  • geïrriteerde ogen, vermoeidheid en hoofdpijn - deze klachten ontstaan als er tijdelijk niet genoeg geventileerd wordt;
  • meer last van luchtwegaandoeningen, astma en allergieën - als er lang te weinig ventilatie is, kunnen vocht en schimmels al aanwezige luchtwegklachten verergeren. Het is onduidelijk of vocht deze klachten ook direct kan veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen?

Ventileren is in elk huis belangrijk. Te veel vocht in huis kan leiden tot hinder, ongewenste geuren en zelfs aandoeningen aan de luchtwegen. Ventileren voorkomt vochtproblemen en zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, planten en gasapparaten. Vocht in huis is een veel voorkomend probleem. Dit vocht komt van binnenuit. Door bijvoorbeeld mensen, huisdieren, planten, koken, de was drogen, een plantengieter op de verwarming, het aquarium, enzovoorts. De hoeveelheid vocht in een huis kan wel oplopen tot vijftien liter waterdamp per dag. Dit vocht zoekt een weg. Goed ventileren is noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen.

Praktische tips om vochtproblemen te voorkomen

  • Ventileer elke dag 20 minuten. Zet twee (uitzet)ramen tegen elkaar open voor een optimale luchtcirculatie. Als u ventileert, zet dan de thermostaat van de CV op ca. 15°C. U kunt dit bijvoorbeeld ’s morgens na het opstaan of ‘s avonds voor het naar bed gaan doen. Reinig regelmatig de ventilatieroosters in ramen.
  • Houd de temperatuur in uw huis altijd boven de 15°C. Ook als overdag en ’s nachts niemand thuis is. Als u te zuinig stookt, is de temperatuur in uw huis te laag en krijgt het vocht geen gelegenheid om te verdampen.
  • Tijdens en na het koken. Zet tijdens het koken de afzuigkap op de hoogste stand en laat hem daarna nog een kwartier aan staan. Reinig regelmatig het filter van de afzuigkap boven het fornuis.
  • Tijdens en na het douchen. Zet tijdens het douchen het raam een vingerdikte open (ook als het koud is!) en laat dit tot minimaal een half uur na het douchen open staan. Door het aanhangende vocht met een wissertje van vloer en wanden te verwijderen, reduceert u het vocht in huis met 1 à 2 liter.
  • Zet ’s nachts een raam op een kier. Als u vanwege overlast van verkeerslawaai of bezorgdheid voor inbraak het raam niet wilt openzetten, is het aan te raden ten minste de slaapkamerdeur open te laten. Zo kan de sterke toename van het CO2-gehalte (veroorzaakt door uitademen) verminderen en beslaan bijvoorbeeld de ramen minder snel.
  • Zet een raam(pje) open als meerdere personen in een kamer zijn. Hoe meer mensen er zich in een ruimte bevinden, hoe meer verse lucht er nodig is. Wij ademen namelijk meer zuurstof in dan dat wij uitademen. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in een ruimte af, terwijl de behoefte aan zuurstof toeneemt. Zet daarom bij drukte altijd een raam open.

Ventileren bespaart geld
Veel mensen denken dat niet ventileren stookkosten bespaart. Het tegendeel is waar. Door niet of te weinig ventileren wordt de woning weliswaar warm, maar ook vochtig. Warme lucht bevat meer waterdamp. Wanneer u niet ventileert, krijgt u steeds meer waterdamp in uw huis, omdat het geen weg naar buiten vindt. ’s Nachts, als de temperatuur daalt, slaat de waterdamp neer op de muren of uw meubilair. Dit vocht is veel moeilijker op te warmen, waardoor dit ’s morgens langer duurt en het juist meer stookkosten met zich meebrengt.