Top 3 bespaartips
Bespaartips?
  • Sluimerverbuik
  • Drogen was
  • Spaarlampen
 
 

Montage zonnecollector


Een zonnecollector wordt in de meeste gevallen tussen de dakpannen gemonteerd. Een alternatief is montage boven de dakpannen. Een zonnecollector heeft een andere opbouw dan een PV-paneel. Door het isolatiepakket aan de achterzijde van de absorber is een zonnecollector dikker dan een PV-paneel. Het is dan uit esthetisch oogpunt netter om een thermische zonnecollector tussen de pannen in te plaatsen.

Montage thermische zonnecollector

Voordat begonnen wordt met de montage van de thermische zonnecollector zullen eerst de dakpannen verwijderd worden op de plaats waar de collector in het dak wordt geplaatst. Op ongeveer 12cm vanaf de onderste pannenlaag wordt een extra panlat geplaatst die voorzien is van een loden slap. Op deze panlat zitten nokjes gemonteerd waarop het zonnepaneel wordt ingehaakt. Als de panlat waterpas op het dakbeschot zit kan deze worden vastgezet door middel van schroeven. Na het plaatsen van de panlat kan de zonnecollector in de nokjes worden geplaatst. Op het zonnepaneel zit een montagerand zodat het paneel rondom kan worden vastgeschroefd op de panlatten of het dakbeschot.

Door het plaatsen van een bovengoot en zijgoten wordt een waterdichte verbinding tussen de dakpannen en de zonnecollector verkregen. In sommige gevallen komt het voor dat de dakpannen niet goed aansluiten op de zonnecollector. Door middel van een slijpschijf worden de pannen op maat geslepen zodat ze netjes aansluiten op de zonnecollector en het geheel waterdicht is.