Vragen zonnepanelen

VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat is een zonnepaneel precies?

Voor een zonnepaneel worden verschillende termen gebruikt: Zonnestroompanelen, zonnepanelen, zonnecellen, pv-panelen en pv-systemen. Feitelijk hebben we het daarbij altijd over hetzelfde. Alleen een zonnecollector is wat anders; die verzamelt de warmte van de zon om  water te verwarmen.   
Een zonnestroompaneel bestaat uit een glasplaat en een kunststof folie met er tussenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een zeer dun plakje materiaal dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Er zijn zonnecellen uit allerlei soorten materiaal. Het meest gebruikte materiaal heet 'polykristallijn silicium'. Panelen die hiervan zijn gemaakt, zijn blauw van kleur.

Wat voor soort stroom produceert een zonnepaneel ?

Een zonnepaneel produceert gelijkstroom. U hebt een omvormer (inverter) nodig om er in uw huishouden gebruik van te kunnen maken.

Wat is een kilowattuur?

Een kilowattuur (kWh) is een eenheid van arbeid of energie. Een kilowattuur is gedefinieerd als de arbeid die wordt verricht of de energie die wordt gebruikt als een vermogensbron een kilowatt (1000 watt) gedurende 1 uur moet leveren. Kilowattuur wordt vaak gebruikt, bijvoorbeeld in elektriciteitsrekeningen.

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek ?

Watt is een eenheid van stroom. Bij een zonnestroompaneel hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder afgesproken (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder STC (standaard test condities) 100 W. Het vermogen dat een paneel in de praktijk oplevert varieert, op een grijze dag is het lager, bij intense zonneschijn kan het ook hoger zijn. Als vuistregel wordt aangehouden dat u jaarlijks zo'n 88 kWh van een zonnestroomsysteem van 100 Wp mag verwachten, mits de panelen schaduwvrij, zuid gericht onder een hellingshoek van circa 30 graden zijn geplaatst. De opbrengst verschilt wel sterk per paneel. De kwalitatief betere panelen brengen per jaar meer stroom op dan de panelen die oudere technieken gebruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om het stroomverbruik in mijn huis te dekken?

Zonnepanelen kunnen een aardig deel van het stroomverbruik van uw huishouden opvangen. Bijvoorbeeld: een systeem van 6 panelen van elk 235 Wp produceert zo’n 1250 kilowattuur per jaar, mits de panelen schaduwvrij, op het zuiden gericht zijn onder een hellingshoek van circa 30 graden. Dit is circa 30% van het verbruik van een gemiddeld huishouden. Voor deze 6 panelen heeft u zo’n 10 m2 ruimte op uw schuine dak nodig. Bij een plat dak is dit meer. Voor de helft van het gemiddeld verbruik van 3500 kWh heeft u  zo’n 14 tot 15 m2 ruimte nodig (afhankelijk van de zonrichting van uw dak).

Hoeveel stroom verbruik ik eigenlijk per jaar?

Dat kunt u ieder jaar zien op de jaarafrekening van uw elektriciteitsbedrijf. Het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin met ligt op ongeveer 3.500 kWh per jaar (kilowattuur).

Wanneer produceert een zonnepaneel stroom ?

Zodra er licht op valt, produceert een zonnepaneel stroom. Hoe meer licht hoe beter. Ook bij bewolkt weer produceren zonnepanelen stroom. De opbrengst is dan niet veel maar er word wel stroom opgewekt.

Doen ze het ook als de zon niet schijnt?

Ja, een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is echter het hoogst bij helder weer.

Betaalt een zonnepaneel zich ooit terug?

Zonnepanelen leveren elektriciteit die u zelf verbruikt, gratis. Zonnepanelen zijn een investering met een rendement waarvan de hoogte afhangt van de elektriciteitsprijs. De gemiddelde prijs voor stroom is op dit ogenblik 23 cent per kWh. Hoe hoger de prijs van het stroom word des te eerder heeft u de panelen terugverdient. De stijging van de stroomprijs is jaarlijks ongeveer 5% . de terugverdientijd met de huidige stroomprijs en met de prijzen van Zoncollectief Nederland is ongeveer 10 jaar. Dit is inclusief de monitoring en alle extra’s die u bij ons krijgt.

Heb ik een vergunning nodig als ik zonnepanelen wil plaatsen ?

Alleen als u in een monument of beschermd stadsgezicht woont. Er is overigens wel altijd een meldingsplicht. Informeer in geval van twijfel bij uw gemeentelijke afdeling voor Bouw- en Woningtoezicht.

Moeten zonnepanelen altijd op het zuiden gericht zijn?

Het zonnestroomsysteem produceert optimaal als de panelen naar het zuiden gericht zijn, schaduwvrij en met een hellingshoek van circa 30 graden. Het rendement is ongeveer 15 procent lager als de panelen volledig naar het oosten of westen gericht zijn, in vergelijking met installatie onder ideale omstandigheden. Alle plaatsingen tussen zuidoost en zuidwest werken prima.

Heeft het zin om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak?

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen gaat heel goed omdat u ze dan ideaal op het zuiden kunt richten. Er zijn verschillende systemen voor. Meestal is er sprake van een plaatsing met ballast zodat u de dakbedekking niet hoeft te doorboren. Laat u van te voren goed informeren of uw dak deze ballast kan dragen.

Verbruikt een zonnepaneel 's nachts stroom?

Nee. Als er niet genoeg zonlicht op de panelen valt komt de omvormer niet in werking en word er geen stroom verbruikt.

Verbruiken zonnepanelen zelf stroom om stroom op te wekken?

Nee, zonnepanelen gebruiken geen stroom om stroom op te wekken. De omvormer (of inverter) verbruikt wél stroom. Dat betekent dus dat er een minimale opbrengst moet zijn voordat de omvormer stroom gaat leveren. Je verliest dus een fractie van de opbrengst als je gelijkstroom om gaat zetten naar wisselstroom. Omvormers worden wel steeds efficiënter.

Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?

Dat hangt er van af. Zit er in de meterkast een 'oude' analoge meter (met een telwerkje en 'wieltje', een z.g. ferrarismeter), dan heeft u meestal geen probleem. Zo'n meter draait terug op het moment dat er zonnestroom wordt (terug) geleverd aan het net. Er zijn echter enkele types ferrarismeters geplaatst die niet terugdraaien (deze meters zijn uitgevoerd met een teruglooprem).

Als u een digitale meter heeft met meerdere standen, dan wordt (meestal in stand 4)  de (terug)geleverde stroom gemeten. Heeft u een digitale meter, dan heeft u dus geen andere meter nodig.

Twijfelt u of uw meter geschikt is voor teruglevering, dan kunt u contact opnemen met uw netbeheerder. Is uw meter niet geschikt om zonnestroom te leveren aan het net, dan kan uw meter worden vervangen door een nieuwe (slimme) meter. Deze meter kunt u aanvragen bij uw netbeheerder. Als u een aanvraag doet voor een nieuwe meter krijgt u hem binnen 90 werkdagen. Uw energiebedrijf rekent voor vervanging eenmalig een bedrag van circa € 60,- (71,40 inclusief BTW). Er is tot nu toe één Netbeheerder (Enexis) die in geval van levering via zonnepanelen de slimme meter gratis installeert.

Kan ik subsidie krijgen op zonnepanelen?

De meest subsidieregelingen zijn afgeschaft. Er zijn nog gemeentes die een eigen potje hebben voor subsidie maar daarvoor kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Omdat zonnepanelen relatief nieuw zijn, weet niemand dat nog precies, maar het is wel erg lang. De garantie is 25 jaar voor de panelen en minimaal 5 jaar voor de omvormers. De verwachte levensduur van zonnepanelen ligt op zo'n 40 jaar.

Werken zonnepanelen als het vriest?

Als er zon op de panelen valt en ze zijn niet besneeuwd of berijpt, dan doen ze keurig hun werk. Ook in hartje winter.

Geven zonnepanelen gevaarlijke straling af?

Zonnepanelen stralen niet, want het zijn gelijkstroomapparaten. De omvormer kan storing geven op radio-ontvangst (net zoals een TL-buis dat kan doen).

Is het veilig om zonnepanelen op het dak van mijn huis te hebben ?

Ja, er zijn geen bewijzen dat zonnepanelen op het dak gevaarlijk zijn, mits er goede materialen gebruikt zijn en de panelen vakkundig gemonteerd zijn. dat is ook de rede waarom Zoncollectief Nederland heeft gekozen voor de panelen van Suntech, die hebben de minste uitval en storingsmeldingen van alle fabrikanten!

Wie levert mijn zonnepanelen?

De installateur die deelneemt aan Zoncollectief Nederland bij u in de provincie levert het complete systeem. Ga met u muis over de kaart van Nederland op de homepage en bij u provincie ziet u meteen wie uw installateur is. Zodra u op de knop aanvragen klikt gaat u meteen door naar de site van de betreffende installateur en kunt u een aanvraag doen.

Waar vind ik de productspecificaties van mijn zonnestroomsysteem?

Onder de knop “systemen” op de homepage kunt u de datasheets van de betreffende onderdelen downloaden.

Wat is 'salderen'?

Salderen is een rekensom: door u geproduceerde stroom wordt afgetrokken van door u afgenomen stroom. Zolang u meer produceert dan u afneemt, dan krijgt u hetzelfde bedrag voor de geleverde stroom terug als u zelf betaald. Er zit een limiet op salderen! U kunt tot 5.000 kWh (terug)leveren aan het net voordat saldering vervalt (afhankelijk van uw leverancier). Er zijn enkele leveranciers die ook boven de 5000 kWh (terug)levering het volledige kWh bedrag vergoeden.

Wat gebeurt er als mijn panelen meer stroom produceren dan mijn apparaten nodig hebben?

In dat geval gaat het overschot (terug) het openbare net in. De meter in de meterkast dient dan terug te draaien. Als de meter dat niet doet, levert u in feite gratis stroom aan uw leverancier. Nieuwe (digitale) meters hebben een functie waarbij de (terug)levering gemeten wordt. De geleverde stroom wordt aan het eind van het jaar verrekend met de afgenomen stroom. Vraag bij uw leverancier hoe de afgenomen stroom wordt verrekend.

Mijn panelen produceren meer stroom dan ik verbruik en de meter in de meterkast draait niet terug. Wat nu?

U heeft een meter met terugloopblokkering. Vraag uw netbeheerder schriftelijk om de meter te vervangen door een exemplaar dat (terug)levering meet. Het plaatsen van een nieuwe slimme meter vindt binnen enkele weken tot maximaal 90 dagen na aanvraag plaats.

Om er voor te zorgen dat u inkomsten mist, is het verstandig om meteen na de opdracht voor het plaatsen van zonnepanelen uw zonnestroominstallatie aan te melden via www.energieleveren.nl . De aanmelding komt automatisch aan bij de netbeheerder in uw gebied. Uw netbeheerder kan vervolgens voor u kijken of uw meter geschikt is voor (terug)levering.

Mocht uw meter niet geschikt zijn voor (terug)levering, dan biedt uw netbeheerder een slimme meter aan, mits het technisch mogelijk is om deze te plaatsen. De netbeheerders Stedin, Alliander en Enexis plaatsen in het geval van zonnepanelen een meter kosteloos. Normaal is voor een prioritare plaatsing van een slimme meter een vergoeding van € 60,- (€ 71,40 incl. BTW) verschuldigd. In een aantal nieuwbouw en herstructureringsgebieden wordt de slimme meter al volgens planning gratis aangeboden.

Hoe weet ik of mijn panelen werken?

Bij alle systemen die u bij Zoncollectief Nederland koopt zit monitoring op afstand. U kunt via de website van Zoncollectief Nederland uw eigen installatie zien werken! Ook kunt u de opbrengsten op uw smartphone of tablet ontvangen zonder meerkosten. Op uw omvormer kunt u natuurlijk ook zien of er stroom word geproduceerd.

Krijg ik geld terug van de elektriciteitsmaatschappij als de meter terugdraait?

Uw stroomrekening gaat omlaag omdat u minder stroom van het energiebedrijf betrekt. Reken bij 6 panelen van 235Wp op een stroomrekening die ongeveer € 290,- per jaar lager is. U heeft recht op een meter waarvan het telwerk terugdraait, of een meter die terug geleverde stroom meet. U kunt uw volledige bedrag voor de afgenomen stroom terugkrijgen tot een maximum van 5.000 kWh per jaar.

Zijn mijn zonnepanelen bestand tegen zwaar weer?

Ja. Mits correct geïnstalleerd, zijn uw panelen bestand tegen zware weersomstandigheden.

Meet een slimme meter ook de geleverde elektriciteit van zonnepanelen?

Een slimme meter maakt niet inzichtelijk wat zonnepanelen opbrengen, maar wel hoeveel elektriciteit er teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Juist daarom zit er bij elke set die u aanschaft bij ons het monitoring op afstand. U kunt dan zelf kijken wat u systeem per dag heeft opgebracht.

Kan ik mijn zonnestroominstallatie inzetten als noodstroominstallatie als de stroom uitvalt?

Nee, de omvormer werkt alleen als er spanning op het net staat. Hij levert precies de spanning die op het net staat (past zich aan het net aan). Dat doet de omvormer dus ook als de stroom uitvalt. Dan levert ie (ook) geen spanning meer.

Moet ik een aparte kWh-meter hebben om de productie van mijn zonnepanelen te kunnen meten?

De actuele productie van de zonnepanelen en de productie vanaf het moment van installeren kunt u aflezen op de omvormer en onze site. Er hoeft dus géén extra kWh meter te worden geplaatst om de opbrengst van uw zonnepanelen te meten.  

Heb ik garantie op mijn zonnepanelen?

U heeft 10 jaar garantie op de panelen, 5 jaar op de omvormer en 5 jaar op de montage. Tot 25 jaar garandeert de fabrikant van de panelen een vermogen van 80%. Dat betekent dat ze na 25 jaar nog steeds een vermogen leveren die minimaal 80% is van het vermogen bij oplevering. 

Moet ik bijbetalen als er defecte panelen vervangen moeten worden?

Nee, als een paneel binnen de garantietermijn van 10 jaar, buiten uw schuld kapot gaat, valt dit onder de leveranciersgarantie de fabrikant. Voor het plaatsen van het defecte paneel hoeft niet betaald te worden als het in de eerste 5 jaar gebeurd. Als uw zonnepanelen door bijvoorbeeld hagel of storm kapot gaan, moet u contact opnemen met uw verzekeraar. Vanaf 10 tot 25 jaar geldt een vermogensgarantie van 80%. Het is ter beoordeling aan de leverancier of u voor het vermogensverlies een geldelijke vergoeding ontvangt of een nieuw paneel.

Moet ik mijn zonnepanelen regelmatig schoonmaken?

Door het gladde oppervlak van de panelen blijft er weinig vuil op liggen. Bovendien staan ze schuin, waardoor vuil er snel afspoelt. U kunt zelf op uw zonne-energiemeter zien of het rendement van de panelen geledelijk omlaag gaat. Wij houden via monitoring op afstand ook uw systeem in de gaten. Wijkt uw opbrengsten af van die van andere systemen in uw poscode gebied? Dat laten wij dat per omgaande aan u weten. Als dat zo is, moet u ze waarschijnlijk schoonmaken. dat kan heel eenvoudig met een emmer, een spons en lauwwarm water. Gemiddeld eens per drie jaar moet voldoende zijn. Als u in de buurt van het spoor, een snelweg of de zee woont, moet het waarschijnlijk vaker.

Kan ik tegen meerkosten extra garanties afsluiten?

Nee, dat kan bij Zoncollectief Nederland niet. Er zijn losse verzekeringspolissen te koop maar dat kunt u niet bij ons doen. Een aanbieder van zulke polissen is bijvoorbeeld Solarif.

Moet ik mijn verzekering inlichten als ik zonnepanelen heb geïnstalleerd?

In de meeste polisvoorwaarden staat dat u een verbouwing/wijzigingen moet melden bij uw verzekeraar, daar vallen de zonnepanelen dus ook onder.