Voordelen zonneboiler
  • Verlaging van het gasverbruik. 
  • Lange levensduur. 
  • Minder belasting van uw cv-ketel. 
  • Een bijdrage aan het millieu. 
 

Kosten en opbrengsten

Zonneboilers zijn vooral geschikt voor grotere huishoudens. Kleine huishoudens en alleenstaanden zullen de investeringskosten niet gemakkelijk terugverdienen. De benodigde capaciteit hangt af van de grootte van het gezin, het tapwaterverbruik, de grootte van het dak en eventueel de cv-installatie. Als richtlijn kan aangehouden worden:
Voor 1 of 2 personen: collector van 1,5m2, boiler van 60 liter.
Voor 3 tot 5 personen: collector van 3 m2, boiler van 100 liter.
Meer dan 5 personen: collector vanaf 4 m2, boiler vanaf 160 liter.

Ga na of je dak geschikt is: Is het op het zuiden gericht? Valt er geen schaduw op? Is het stevig genoeg? Heb je een vergunning nodig (meestal niet)?. Heb je in de buurt van de cv-ketel ruimte voor de boiler? Is de cv-ketel geschikt? Als er een Zonnekeurlogo of Gaskeur-NZ-logo op de ketel staat is deze geschikt.

Kosten en opbrengsten zonneboiler

Kosten van een gemiddeld zonneboilersysteem inclusief installatie zijn ongeveer 3500 euro. Een combi-zonneboiler is ongeveer 1000 euro duurder dan een standaard uitvoering. Voor deze prijs ligt er 5 m2 collector op het dak en wordt er onder ideale omstandigheden tot 270 m3 gas ofwel 160 euro bespaard. Met subsidie kan de installatie na 15 jaar terugverdiend zijn. Als je duurzaam wil leven kan een zonneboiler hieraan een goede bijdrage leveren.